GÜLTAK, “Mersin, dünyanın en önemli liman şehirlerinden biri olabilir ama hazırlamak şartıyla”
Akdeniz Belediye Başkanı Mustafa Gültak, Mersin Limanının genişlemesi, Ana Konteyner Limanının gelmesi, Çukurova Bölgesel Havalimanının açılması ve bunlarla birlikte demir yolları ve otoyol bağlantılarının tamamlanmasıyla, Mersin’in sadece Türkiye’nin değil, dünyanın önemli liman ve lojistik kentlerinden biri olacağını söyledi. Mersin’i bir elmasa benzeten Başkan Gültak, “Bizim bunları zamanında yakalayabilmemiz için bölgenin imar sorunlarını ve kaçak yapı stoklarını halletmemiz lazım. Aksi takdirde yerimizde sayarız. Mersin bir elmastır. Bu elması temizler, yontar, güzelleştirirsek değer kazanır. Biz Akdeniz Belediyesi olarak çalışıyoruz. Hükümetimiz önemli yatırımlar yapıyor. Diğer belediyelerimiz de umarım ki ayak sürümezler ve bizim önümüzü kesmezler” dedi.

Hürriyet Gazetesi, MIP, MTSO, Mersin Deniz Ticaret Odası, Derya Grup ve Akdeniz Belediyesi işbirliğinde düzenlenen “Deniz Taşımacılığı Zirvesi Mersin” programında konuşan Başkan Mustafa Gültak,2050 tarihinde limanın, denizciliğin, taşımacılığın ne boyutlara geleceğini belediyecilik gözüyle anlattı.
“Deniz ticareti önemli”
Deniz ticaretinin önemsenmesi gerektiğini dile getiren Başkan Gültak, “Deniz ticareti, hava yollarına göre 22, karayollarına göre 7, demir yollarına göre de 3.5 kat daha ucuz. Dolayısıyla deniz ticaretini önemsemek zorundayız. 3 tarafı denizlerle kaplı Türkiye’nin, dünyanın gözbebeği ülkemizde rakabete girmek istiyorsak, deniz ticaretini önemsememiz gerekiyor. Gittikçe artan bir deniz ticareti var” dedi.
“Mersin dünyanın önemli liman şehri konumunda”
Mersin’i işlenmemiş ama çok değerli olan bir elmasa benzeten Başkan Gültak, Mersin’i yönetenlerin ve iş insanlarının bunun farkına varması gerektiğinin altını da çizerek, “Ben Mersin’de doğmuş, Mersin’de okumuş, lisansı eczacılık olan bir belediye başkanıyım. 1989 yılında Avrupa’nın ikinci büyük gökdeleni Mersin’de yapılmıştır. O tarihlerde birileri Mersin’in ne kadar önemli bir yer olduğunu görmüş. Karayolları, ipek yolu vs vs. Mersin’in önemi çok fazla. Mersin dünyanın önemli liman şehri konumunda. Dünyanın en büyük yük gemilerinin yanaşabileceği, Asya’nın, Avrupa’nın ve orta doğunun ortasında olan bir yer. Dubai Mersin’in eşdeğer bile değildir. Bir elmasın üzerinde oturuyoruz. Mersin’i yönetenler, iş insanları bunun farkında olmalıdır. Biz, milyonlarca değere sahip, işlenmemiş elmas pozisyonundayız. İşlememiz gerekiyor yoksa az önce bahsedilen rakamlara ulaşamayız. Şu an Mersin-Adana hızlı tren projesi ilerliyor. Mersin-Karaman hızlı tren projesi gündemde. Antep, Urfa, Mersin hattındaki demiryolları iyileştirme çalışmaları başlatılacak. Türkiye’nin en önemli bölgesel ve lojistikte kullanılacak Çukurova Havaalanı 29 Ekim’de açılacak. Şimdi düşünün Mersin’i; bir tarafında deniz, bir tarafında önemli bir lojistik üs olacak havalimanı, bir tarafında doğu ve orta doğuya açılan, aynı şekilde Avrupa’ya giden duble yollar… İşte bunların hepsini üst üste koyduğunuzda bir elmasın üstünde oturuyoruz. Türkiye’de böyle bir vilayet yok. Evet, Doğu Akdeniz’de İskenderun var ama böyle bir havalimanı yok. Liman kapasitesi, Mersin’in liman kapasitesini hiçbir zaman geçemeyecek. Sertavul ve Toroslar üzerinden her tarafa ulaşabileceğiniz bir şehir Mersin…” şeklinde konuştu.
“Ana Konteyner Limanı Mersin’e gelecek”
Ana Konteyner Limanının Mersin’e geleceğini bakanın kendisinin söylediğini ifade eden Başkan Gültak, bununla birlikte liman, havaalanı, demiryolları ve otoyolların da yapıldığında Mersin’in hayalden ziyade dünyanın önemli bir liman şehri olacağını anlattı. Başkan Gültak, “Türkiye Devlet Demir Yollarının ve Uluslararası Liman İşletmesi A.Ş.’nin limanı büyütme projesi olduğunu biliyoruz. Akdeniz Belediyesi olarak, özellikle devlet demir yollarının yürüttüğü projede sonuna kadar yer aldık. Çünkü kapasite büyümeden siz bu rakamları yakalayamazsınız.
Bunun yanında temel atma törenine gelen bakanımız, Ana Konteyner Limanın da Mersin’e yapılacağını bizzat kendisi söylemiştir.
Ben Akdeniz Belediye başkanıyım, Akdeniz ile ilgili bir şey söylersem, kayda alın, önemlidir. Bir Ulaştırma Bakanı burada limanın temel atma törenine gelecek ve önemli olmayacak mı? Veya diyecek ki, ‘Mersin’de Ana Konteyner Limanı kurma çalışmaları devam etmektedir’ diyecek. Bu önemli. Birileri bu limanın Doğu AIkdeniz’de başka yere kaydığını söylüyor. Hayır, öyle bir şey yok.
Şimdi tüm bunlarla düşündüğünüzden yaklaşık 3 milyon TEU, ana aktarma konteyner limanı da geldiğinde yaklaşık 12 milyon TEU kapasiteden bahsedildiğinde Mersin’in bir anda sadece Türkiye’nin değil, dünyanın en önemli liman şehri olmaya talip olacağından bahsedebiliriz. Bir hayal değil, çok rahat gerçekleşecek bir olaydır bu. İşte bu yüzden devlet demir yollarının yatırımları, karayollarının ve hava yolları yatırımlarını da bunların üzerine koyduğunuzda, tadından yenilmez olacak Mersin…” dedi.
“Ama!.. Şehir buna hazır mı?”
Tüm bunların olabilmesi için bir “Ama” olduğunu belirten Başkan Gültak, şehrin bunun için iyi hazırlanmasını dile getirdi. Başkan Gültak, “Ama’sı var tabii. Şehir buna hazır mı? Şimdi hem mevcut limanımıza bakalım, hem de ana aktarma konteyner limanımızın tahminen yapılacak yerlerine bakalım. Programın başından bu yana hinterlanddan bahsediliyor. Bu limanları besleyecek hinterlandlar var mı şu an Mersin’de? Var ama üzerinde birçok kaçak yapı stoku var. Nasıl ki 1989’da Avrupa’nın en büyük ikinci gökdelenini Mersin’e yapan zihniyet varsa, aynı zihniyet bunu da yapmış. Yani limanlarımızın verimli kullanılmaması için kaçak yapılara önem vermişler. Biz ne yapıyoruz peki? Kentsel dönüşümü başlattık. Orada yaşayanların da haklarını sonuna kadar savunarak, gönüllerini yaparak dönüşümü başlattık. Çay Mahallesinde konutlarımız bitti, yakında teslim edeceğiz. Bu şehrin kaderini değiştirecek iki önemli konu imar sorunlarının halledilmesi ve kentsel dönüşümün başlatılmasıydı” ifadelerini kullandı.
“Ticaret ve para Akdeniz’de dönüyor.. Kentsel dönüşümsüz olmaz!”
Akdeniz’in sorunlarını çözmeden Mersin’in sorunlarının çözülmeyeceği vurgusunu bir kez daha yapan Başkan Gültak, yine kentsel dönüşüm üzerinde de durarak, şunları söyledi:
“Hep söylüyorum; siz Akdeniz’in sorunlarını çözmeden Mersin’in sorunlarını çözemezsiniz. Kimse kusura bakmasın ama Mezitli ve Yenişehir’i otel olarak kullanıyoruz. Ticaret ve para Akdeniz’de dönüyor.
Dolayısıyla kentsel dönüşümle birlikte Akdeniz, her iki limanın da ihtiyaçlarını giderecek binlerce dönüm araziyi bulunduran ilçe. Diyelim ki, liman işletmesi alanını ve kapasitesini iki katına çıkardı. Konteyner limanı geldi, Yenişehir ya da Mezitli’de mi yapacaksınız lojistik alanlarınızı? Toroslar’da mı yapacaksınız? Mümkün değil. Dolayısıyla biz, gönüllülük esası ile kentsel dönüşümü gerçekleştirmeye başladık. 15-20 yılda bu şehri değiştirmeliyiz ki, gelen şansları ıskalamayalım, yoksa başkaları kapar.
Bizim bu şehri o limanlara hazırlamamız lazım. O yüzden kentsel dönüşüm çok önemli. Sadece bunun için değil tabii. Orada yaşayan Kürdü ile Arabı ile Türkü ile, dezavantajlı aileler için de çok çok önemli. Hayat standartları yükselecek, iş sahibi olacaklar, yaşam tarzları değişecek. Yani sadece maddiyat değil, sosyal ve manevi boyutları da var. Çevreci bir boyutu da var kentsel dönüşümün. Orada yaşayan halkımız, iş insanlarımız, Mersin ekonomisi, Türkiye kazanacak. Ama biz Mersin’i hazırlamazsak, tüm güzel şeyleri ıskalarız. Bir kez daha altını çiziyorum ki, biz o yüzden kentsel dönüşümü önemsiyoruz. Bu anlamda başta Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a, Bakanımız Lütfi Elvar’a tarım bakanımıza, çevre ve şehircilik bakanımıza, milletvekillerimize teşekkür ediyorum.”
“Mersin, çok değerli bir elmas; iyi temizlenip, iyi yontulur, güzelleştirilirse değerli olur”
Akdeniz Belediyesi olarak üzerlerine düşeni yapmaya devam edeceklerini belirten Başkan Gültak, Mersin’in bir elmas olduğunu, iyi temizlenip, iyi yontulup, güzelleştirildiğinde değerli olacağını kaydederek,
“Biz, Akdeniz Belediyesi olarak üzerimize düşeni yaptık, yapmaya da devam ediyoruz. Bir yandan kentsel dönüşümü başlatarak yeni alanlar açıyoruz, bir yandan imar konusunu hallediyoruz. Tüm bu alanları yeniden dizayn ediyoruz. Hem halkımız için, hem limanımız için hem şehrimiz ve ülkemiz için..
Mersin’deki tüm yerel yöneticilerinin bir an önce imar sorunlarını çözüp, kentsel dönüşüme ağırlık vermesi lazım. Aksi takdirde büyüyemeyiz ve gelecek yatırımları da ıskalarız.
“Bir lojistik üs olacak Mersin…”
Son olarak Çeşmeli otobanı yapılıyor biliyorsunuz. Mersin hem tarım hem turizm bölgesidir ama Akdeniz’in, Mersin’in lokomotif gücü kim ne derse desin limandır. Bir lojistik üs olacak Mersin. Bunun yanında tarım ve turizm gelecek.
Tekrar altını çizmek istiyorum. Bizim bunları zamanında yakalayabilmemiz için bölgenin imar sorunlarını ve kaçak yapı stoklarını halletmemiz lazım. Aksi takdirde yerimizde sayarız. Mersin bir elmastır. Bu elması temizler, yontar, güzelleştirirsek değer kazanır. Biz Akdeniz Belediyesi olarak çalışıyoruz. Hükümetimiz önemli yatırımlar yapıyor. Diğer belediyelerimiz de umarım ki ayak sürümezler ve bizim önümüzü kesmezler” diye konuştu.