Mağdur esnafa hem tehdit hem azar
Esnafa bilgi verilmeden ansızın başlayan ve çalışmaları uzadıkça uzayan İstiklal Caddesi esnafı her platformda mağdur edildiklerini dillendirirken, Mersin Perakendeci İş Adamları Derneği (MEPİAD)’ın organizasyonuyla, mağdur esnafla bir araya gelen Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, metroda ısrarcı olduğunu belirterek, Kımızı Lacivert İş Hanı’nın yıkımı ile ilgili gönderilen tebligatlara tepki gösteren esnafa yönelik tehditvari bir dil kullanarak, “Siyaset kullandığınız zaman, üzerime geldiğiniz zaman istemediğimiz şeyler olur” dedi.
Genel Sekreter Olcay Tok’un da bazı esnafla yaşadığı gerginlikte esnafı azarlayarak kovduğu öğrenildi.
Öte yandan toplantıda konuşan Akdeniz Çarşı Esnafları Derneği Başkanı Fethi Çelik, görüşmenin gergin geçtiğini, çünkü esnafın mağdur olduğunu aktardı. Çelik, “Önceden bilgi verilmeden çalışmalar yapılmasının mağduriyetini yaşıyoruz. Öğretmenevi tahsisi olmamasına rağmen Zafer Çarşısı esnafı için tahliye süreci başlatıldı. Balık Pazarı ve Kasaplar Çarşısı’nda da sıkıntılar var. Çarşı tedirgin, esnaf yerlerinden olacak” dedi.
Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, Mersin Perakendeci İş adamları Derneği (MEPİAD) tarafından düzenlenen etkinlikte, İstiklal Caddesi esnafıyla bir araya geldi.
Ancak buluşmada bazı esnaflar ile belediye idarecileri arasında zaman zaman gerilimli anlarda yaşandı. Genel Sekreter Olcay Tok ile bazı esnaflar arasında tansiyon yükseldi.
Başkan Seçer, metro projesinin sadece bir ulaşım projesi olmadığını, Mersin’de sosyalleşmeyi ve canlanmayı sağlayacak bir proje olduğunu belirterek “Yönetimde olduğumuz sürece metroyu yapmak için ısrar edeceğiz. Devlette devamlılık esas. Biz başlayalım bizden sonra gelenler devam ettirsin” dedi.
SEÇER, “ÜZERİME GELDİĞİNİZ ZAMAN İSTEMEDİĞİMİZ ŞEYLER OLMAYA BAŞLAR”
Kırmızı Lacivert İşhanı ve Zafer Çarşısının yıkılması, esnafın başka yere taşınmasıyla ilgili tartışmaları da değerlendiren Seçer tepki çeken bir üslup ile esnafa seslenerek şunları söyledi: “Kırmızı Lacivert İş Hanı konusunda benim dışımda herkes konuştu. Ben bir niyet beyanı yapıyorum. Orayı afet riski taşıdığı için ben yıkmak zorundayım. Ben esnafa tebligatı yapmak zorundayım. Herhalde insanları oradan yaka paça atacak halimiz yok. Ama bunu siyaset kullandığınız zaman, benim üzerime geldiğiniz zaman istemediğimiz şeyler olmaya başlar. Ben diyorum ki orayı yıkacağız. Bu bir zorunluluktan. Öğretmenevinin tahsisini istedik. Tahsis verirlerse hemen çarşıyı yaparız. AK Partili belediye olsaydım 10 kere alırdım”.
ÇELİK, “BİLGİ VERİLMEDİĞİNDE MAĞDUR EDİLİYORUZ”
Akdeniz Çarşı Esnafları Derneği Başkanı Fethi Çelik ise ilk buluşmanın biraz gergin geçtiğini çünkü esnafın çok dolu olduğunu söyledi. Büyükşehir Belediyesi ile esnafın daha çok diyalog kurması gerektiğinin altını çizen Çelik. “Önceden çalışmalarla ilgili bilgilendirilsek çok daha iyi olurdu. Ama bilgi verilmediğinde mağdur ediliyoruz. Bizimle diyalog kurulmasını istedik her zaman. Ben dernek başkanı olarak bir defa görüşebildim, 4-5 defa randevu talebinde bulunmama rağmen. Yapılan hizmetlere karşı değiliz. Ama Esnafın mağdur edilmemesi lazım. Esnaf ile belediyenin sorunlarını mahkeme yoluyla değil diyalog yoluyla çözmesi lazım.
“TAHSİS YOK TAHLİYE VAR”
Henüz Öğretmen Evi ile ilgili tahsis olmamasına rağmen Büyükşehir Belediyesi, Zafer Çarşısı için tahliye süreci başlatıldı. Ayrıca Balık Pazarı ve Kasaplar Çarşısı’nda bazı çalışmalar yapılmak isteniyor ama sıkıntılar var, anlaşılamayan noktalar var. Çarşı tedirgin. İnsanlar iş yerlerinden olacak.
“PARK SORUNU BİR OTOPARK İLE ÇÖZÜLMEZ”
Öte yandan kent merkezinde park meselesi ayrı bir sorun. Parkomat uygulaması kaldırıldı ama çözüm üretilmedi. Tevfik Sırrı Katlı otoparkı açılacak ama sadece 200 araçlık şuan ki kapasite. En alt katta su çıktığı için müteahhit ile mahkemelik olmuşlar. Yani bu da tam kapasite kullanılamayacak. Ayrıca burada esnafa da yer ayrılmalı. Ama o bölgeye Mersin Su ve Kanalizasyon İdaresi (MESKİ) Genel Müdürlüğü de geliyor. Bu proje tek başına çarşıyı rahatlatacak bir çalışma olamaz” dedi.