MTSO, 2025’te sanayide yeşil dönüşüme odaklanacak
Mersin’de 2025’in başta sanayiciler olmak üzere tüm sektörler için yeşil dönüşüm yılı olacağını belirten MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Sefa Çakır, “Oda olarak bu konuda sanayicilerimize hizmet veren birimleri danışmanlarla, çevre mühendisleriyle güçlendiriyoruz” dedi. Bu dönüşümün tek başına gerçekleşemeyeceğine de işaret eden Çakır, “Sanayide yeşil dönüşümden karbon vergisi konularına kadar birçok konuda Mersin ve Adana’yı birleştirmeye çalışıyoruz. 23 Akdeniz ülkesini birleştirmeye çalışıyoruz. Mersin sanayicileri de bu vizyonla ayrışmadan, parçalanmadan, birleşerek büyümelidir” ifadelerini kullandı.
Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yüksek İstişare Kurulu 2024 yılı son toplantısını gerçekleştirdi. MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Sefa Çakır başkanlığındaki toplantıda güncel ekonomik konular ele alındı. İstihdamdan yatırımlara, tarımdaki sorulardan liman sorunlarına, sanayide yapılması gereken konulardan Suriye’nin yapılanmasında Mersin’in alacağı rollere kadar birçok önemli konu masaya yatırıldı. MTSO Yüksek İstişare Kurulu Üyeleri kentim tüm ekonomik konularında MTSO’nun sergilediği liderlik konumunun daha da pekişmesi için görüş ve önerilerini Başkan Çakır’la paylaştı.
Çakır: “ Mersin iş dünyası Suriye’nin yeniden yapılanmasında payını alacaktır”
MTSO Yüksek İstişare Kurulu Üyelerine Odanın faaliyetleri ve son gelişmeler hakkında bilgi veren Başkan Çakır, ilk olarak Suriye’nin bölgeye etkilerini değerlendirdi. Suriye’nin özgürleşmesinden duyduğu memnuniyeti dile getiren Çakır, önümüzdeki süreçte en az 400 milyar dolarlık bir kalkınma maliyeti beklendiğini bildirdi. Bölgeye yakınlığı ve bugüne kadar yüzbinlerce Suriyeliye yaptığı ev sahipliği dolayısıyla kurulan yakın ilişkileri nedeniyle Mersin iş dünyasının bu kalkınmaya destek noktasında önemli ayrıcalıklara sahip olduğunu hatırlatan Çakır, şunları söyledi:
“Bölgede henüz sıcak gelişmeler yaşanıyor. Ancak biz bugünden Suriye’de var olmak ve ekonomik kazanım anlamında öncelikli kent olabilmek adına TOBB’la ve Türkiye Cumhuriyeti’nin ilgili Bakanlıklarıyla birlikte hareket ediyoruz. Günü geldiğinde, en doğru zamanda Mersin olarak gerek bir temsilcilikle gerekse bir Mersin ofisi modeliyle mutlaka Suriye’de var olacağız” dedi.
“MTSO, Sanayicilere hizmet veren birimleri güçlendirecek”
MTSO Yüksek İstişare Toplantısında, yeni küresel tehditlere de dikkat çeken Başkan Çakır, birlik ve beraberlik vurgusu yaptığı konuşmada şu ifadelere yer verdi:
“Yeni bir küresel dalga geliyor. Önümüzde büyük zorluklar var. Bunların başında küresel iklim değişimi ve buna bağlı alınacak önlemler geliyor. Bu kapsamında başta sanayicilerimiz olmak üzere tüm sektörlerin yaşayacağı sorunlar var. Bu sorunlardan öncelikli olanı ise karbon ve su ayak izini azaltmayı hedefleyen karbon vergisi gelmesi. Sanayicilerimizin karbon vergisi karşısında küresel rekabet gücünün düşmesini istemiyoruz ve şimdiden MTSO olarak bu konuda sanayicilerimize hizmet veren birimleri danışmanlarla, çevre mühendisleriyle güçlendiriyoruz. 2025 yılı bu anlamda başta sanayicilerimiz olmak üzere, tüm sektörlerde yeşil dönüşüm yılı olacaktır. Elbette dijital dönüşüm olmadan yeşil dönüşüm zayıf kalacağı için bu iki konuyu bir ikiz dönüşüm şeklinde ele alacak çalışmalar içindeyiz. Bu süreçleri sanayicilerimizle, MTSO’nun ilgili meslek komiteleriyle, sanayi sitelerimizle, Mersin Organize Sanayimizle işbirliği içinde yürüteceğiz. Bu konular birlikte, ortak akılla çözülmesi gereken, küreklerin aynı hızda aynı yöne çekilmesini gerektiren konulardır. Bütünsel bakılması gereken konulardır. Parça parça, kurumların bireysel hareket ederek çözeceği konular değildir. Bırakın kurumları, MTSO olarak bu ortak vizyon konularına Mersin ve Adana’nın bile ayrışmadan, birlik ve beraberlik içinde odaklanmasını istiyoruz. 250 kent, 300 Ticaret ve Sanayi Odasının üye olduğu Akdeniz Ticaret ve Sanayi Odaları Birliği’nde (ASCAME) bile 23 ülkenin bu konularda ortak çalışması gereğini gündeme getirdik. ASCAME Yönetimi Mersin’in bu düşüncesini önemsedi ve Akdeniz Ortak Sanayi Platformu, Akdeniz Limanları Platformu kurularak bu konularda ortak çalışmalar yapılmasını gündeme aldı. Yani, biz MTSO olarak sanayide yeşil dönüşümden karbon vergisi konularına kadar birçok konuda Mersin ve Adana’yı birleştirmeye çalışıyoruz. 23 Akdeniz ülkesini birleştirmeye çalışıyoruz. Bu noktada Mersin sanayicileri de bu vizyonla ayrışmadan, parçalanmadan, birleşerek büyümelidir” dedi.