Üçüncü ünitenin temeli atıldı
Türkiye’nin ilk nükleer santrali olma özelliği taşıyan Akkuyu Nükleer Güç Santralinin (NGS) temeli, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Vladimir Putin’in video konferans yöntemiyle katıldığı törenle atıldı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nin Üçüncü Ünitesinin Temel Atma Töreni’nde yaptığı konuşmada, “Enerjiye yapılan yatırım geleceğe yapılan yatırımdır anlayışıyla bu alandaki projelerimizi çeşitlendirmeye çalışıyoruz. Bu süreçte özellikle enerji verimliliği ve yenilenebilir enerjiye büyük önem veriyoruz” dedi.
Türkiye’nin en büyük yatırımları arasındaki Akkuyu NGS’de üçüncü ünitenin temeli atıldı. Temel atma törenine Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya lideri Vladimir Putin video konferans yöntemiyle katıldı. Tören katılımcılarına hitap eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, temel atma törenine iştirak eden Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e teşekkür ederek bugün Türkiye’ye yeni bir eseri kazandırmanın haklı gururunu yaşadıklarını söyledi. Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nin temelini üç yıl önce Rusya Devlet Başkanı Putin ile attıklarını anımsatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, bugün de üçüncü reaktörün inşasına başlandığını, gelecek yıl da dördüncü reaktörün temelinin atılacağını kaydetti.
“TÜRKİYE’NİN GELECEĞİNİ GARANTİ ALTINA ALMAYI PLANLIYORUZ”
Türkiye’nin millî enerji altyapısına nükleer gücü dâhil etme kararının, enerji tedarik güvenliği yönünde atılan stratejik bir adım olduğunu vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu hamle ile enerjide Türkiye’nin yarınlarını garanti altına almayı hedeflediklerinin altını çizdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, koronavirüs salgınının yıkıcı etkilerine rağmen, ekonominin, istikrarlı biçimde büyümeyi sürdürdüğünü, 2020 yılında dünyada birçok ülkenin ciddi ekonomik daralmalar yaşarken, Türkiye’nin yüzde 1,8’lik bir büyüme oranına ulaştığını anlattı. Bu sene büyümenin çok daha yüksek olacağına inandığını dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle konuştu: “Ekonomik büyümemize bağlı olarak enerjiye güvenilir, kesintisiz ve uygun fiyatlı erişim ihtiyacımız da artıyor. Enerjiye yapılan yatırım geleceğe yapılan yatırımdır anlayışıyla bu alandaki projelerimizi çeşitlendirmeye çalışıyoruz. Bu süreçte özellikle enerji verimliliği ve yenilenebilir enerjiye büyük önem veriyoruz. Nitekim kurulu gücümüz içerisindeki yerli ve yenilenebilir enerjinin payı yüzde 63,7 seviyesine ulaştı. Geçen yıl neredeyse tamamı yenilenebilir kaynaklı 4 bin 900 megavatlık ilave kurulu gücü devreye aldık. Karadeniz’deki 405 milyar metreküplük doğal gaz keşfimiz, ‘Bağımsız Enerji, Güçlü Türkiye’ kararlılığımızın en önemli adımlarından biri oldu. Doğu Akdeniz’deki sondaj ve sismik arama çalışmalarımızdan da müjdeli haberler almayı ümit ediyoruz.”
“TÜRKİYE’Yİ NÜKLEER ENERJİ SAHİBİ ÜLKELER LİGİNE KATACAĞIZ”
Cumhurbaşkanı Erdoğan, nükleer enerjinin Türkiye’nin enerji politikası bakımından özel bir yere sahip olduğuna vurgu yaparak hedefin enerji üretirken sıfır emisyonla çalışan ve çevreye hiçbir zararı olmayan nükleer enerjiyi Türkiye’nin enerji sepetine eklemek olduğunu söyledi. Nükleer santralin, oluşturacağı ekonomik ivmeyle birçok yan sektöre de katkı yapacağını ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Tesisimiz, yapım esnasında en yoğun dönemde 16 bin, üretim dönemindeyse 4 bin kişilik istihdam sağlayacaktır. Nitekim proje kapsamında yetiştirilmek üzere seçilen öğrencilerimizden 186’sı 6,5 yıllık zorlu eğitimlerini tamamlayarak ülkemize döndü. Bu gençlerimiz, mühendislikten yöneticiliğe kadar nükleer güç santralimizin tüm süreçlerinde görev alacaktır. Böylece Türkiye’nin nükleer enerjide beyin takımı oluşacak, millî enerji seferberliğimiz yeni neferler kazanacaktır” açıklamasında bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nin ilk reaktörünü 2023 yılında devreye almayı hedeflediklerini belirterek toplam dört reaktörden oluşacak bu santralin diğer reaktörlerinin de peyderpey üretime geçmesi için gece gündüz çalışacaklarını vurguladı. “Cumhuriyetimizin 100. yılında Türkiye’yi nükleer enerji sahibi ülkeler ligine katacağız” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerine şöyle devam etti: “Toplam 4 bin 800 megavat kurulu güce sahip olacak Akkuyu, yıllık 35 milyar kilovat saat elektrik üreterek ihtiyacımızın yaklaşık yüzde 10’unu karşılayacaktır. Dünyada sayılı ülkenin sahip olduğu bir teknolojiyle inşa ettiğimiz bu santralin her aşaması dikkat ve mükemmel planlama gerektiriyor. Biz de her türlü tedbiri alarak emin adımlarla ilerlemeye çalışıyoruz. Bilhassa emniyetten kesinlikle taviz vermiyoruz. Yaklaşık 550 bin parçadan oluşan Akkuyu Nükleer Güç Santralimizi, en ileri düzeyde güvenlik sistemleriyle donatıyor, Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı standartlarına uygunluğuna mutlaka dikkat ediyoruz.”
“BİRÇOK ALANDA TÜRK-RUS DİYALOĞUNUN NETİCELERİNİ SAHADA GÖRME FIRSATI BULDUK”
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Akkuyu Nükleer Güç Santrali’ni Türk-Rus iş birliğinin sembollerinden biri olarak gördüklerini kaydederek, “İş birliğimizi yeni projelerle derinleştirme noktasında Sayın Putin ile aynı güçlü iradeyi paylaşıyoruz. Değerli Dostumla tesis ettiğimiz yakın diyalog, sadece ikili ilişkilerde değil, bölgesel barış ve istikrarın korunmasında da kilit rol oynuyor. Libya’dan Dağlık Karabağ’a, Suriye’den diğer meselelere kadar birçok alanda Türk-Rus diyaloğunun neticelerini sahada görme fırsatı bulduk. Önümüzdeki dönemde bu iş birliğini ilerletmekte kararlıyız” diye konuştu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, geçen sene koronavirüs sebebiyle ekonomi, turizm, yatırımlar ve dış ticarette yaşanılan ivme kaybını inşallah bu yıl telafi edeceklerini belirterek, “Sağlık altyapımız sayesinde oluşturduğumuz engelsiz ve güvenli turizm anlayışıyla bu sene de Rus misafirlerimizi ağırlamaya hazırız” dedi. Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nin kurulmasına giden yolda gösterdiği gayret dolayısıyla başta Rusya Devlet Başkanı Putin olmak üzere emeği geçenlere teşekkür eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, projeyi mümkün kılan tüm kurumların yönetici ve personellerini de tebrik etti.
PUTIN: “KOVID-19 ILE ILGILI ZORLUKLAR BILE BIZI ENGELLEYEMEDI”
Törende konuşan Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Vladimir Putin, “Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Akkuyu Nükleer Güç Santrali projesini destekleme konusunda anlaştık” ifadelerini kullandı. “Akkuyu Nükleer Güç Santrali projesinin başarılı bir biçimde hayata geçirilmesi, Rusya’nın Türkiye ile enerji alanında yaptığı işbirliğini yeni bir düzeye taşıyacak” diyen Putin, Akkuyu sahasında toplam 4 ünite kurulacağını belirtti. Putin, “Kovid-19 ile ilgili zorluklar bile bizi engelleyemedi” dedi ve projede yer alan personelin sağlık güvenliği için gerekli tüm tedbirler alındığını vurguladı. Rus lider, sahada çalışan sayısının 8 bine çıktığını belirterek bu kişilerin çoğunun Türklerden oluştuğunu kaydetti. Türkiye’de bir ilk olan Akkuyu’nun 2023 senesinde devreye gireceğini belirten Putin, “2023 senesi Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. yıl dönümünün kutlanacağı senedir. Ortak projemiz Akkuyu NGS’de yeni bir dönem başlıyor. Akkuyu Nükleer Güç Santrali, Türkiye’nin enerji güvenliğine ciddi bir katkı sunacak, ayrıca ülkenin ekonomisinin büyümesini sağlayacak. Akkuyu NGS projesinde en sıkı güvenlik tedbirlerine uyulmaktadır, projenin çevre dostu olması için elimizden geleni yapıyoruz” diye konuştu.
DÖNMEZ: “AKKUYU, TÜRKIYE’NIN ELEKTRIK IHTIYACININ YÜZDE 10’UNU KARŞILAYACAK”
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez ise, Rus mevkidaşının ardından yaptığı konuşmada, “Bugün üçüncü reaktörün temelinin atılmasıyla hedefimize bir adım daha yaklaşmış olduk. İnşallah seneye de dördüncü ve son reaktörün temelini birlikte atarız. Akkuyu, 2023 yılında, yani Cumhuriyetimizin 100. yılında, enerji üretmeye başlayacak. Türkiye, o gün yepyeni bir enerjiyle tanışacak” dedi. Akkuyu tam kapasite devreye girdiğinde yılda üreteceği 35 milyar kilovatsaatlik enerjiyle, tek başına tüm Türkiye’nin elektrik ihtiyacının yüzde 10’unu karşılayacağını belirten Dönmez, “Akkuyu işletmede kalacağı yaklaşık 60 yıl boyunca 2 bin 146 teravatsaat elektrik üretecek. Sıfır emisyon değeriyle elektrik üretecek Akkuyu, yeşil enerji hedefimizin de önemli bir parçası haline gelecek. Akkuyu, yıllık 128 milyon ton, 60 yıl boyunca da 2,4 milyar ton karbon emisyonunu engelleyecek. Bu, 9 milyon hektar ormanın tutacağı karbon miktarına eş bir rakama denk geliyor” diye konuştu.
“ENERJİDEKİ HEDEFLERİMİZE YAKLAŞIYORUZ”
Dönmez, Türkiye’nin nükleer enerji alanındaki hedeflerine yaklaştığını aktararak, “Bugün nükleer enerji yolculuğumuzun en önemli kilometre taşlarından birini daha geride bırakıyoruz. Türkiye için yarım asrı aşan bir rüya daha gerçek olma yolunda hızla ilerliyor. Bugün üçüncü reaktörün temelinin atılmasıyla hedefimize bir adım daha yaklaşmış olduk. İnşallah seneye de dördüncü ve son reaktörün temelini birlikte atarız. Enerjide kaynak çeşitliliğinin arttırılması önemli. Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde, dünyanın en büyük ekonomilerinden biri olma hedefimize doğru ilerliyoruz. Türkiye büyüdükçe, Türkiye geliştikçe enerjiye olan ihtiyacımız da artıyor. Akkuyu ile birlikte, 7 gün 24 saat, ikim ve mevsim koşullarından bağımsız bir şekilde kesintisiz ve temiz enerji üreteceğiz. Özellikle geçtiğimiz kış ağır mevsim şartlarından dolayı pek çok ülkede elektrik kesintileri yaşandı. Bu durum nükleer santraller gibi baz yük elektrik tesislerinin önemini bir kez daha ortaya koymuş oldu” ifadelerini kullandı.
Rus Rosatom şirketinin operatörü olduğu Akkuyu Nükleer Güç Santrali, her biri 1200 megavat gücünde olan dört üniteden oluşacak. Her ünitesi devreye girdiğinde santralin 4800 megavat düzeyinde elektrik enerjisi sağlaması bekleniyor. Projenin 2022 senesinde tamamlanması bekleniyor.