Sayfa 33 -
$ DOLAR → Alış: 34,17 / Satış: 34,30
€ EURO → Alış: 36,97 / Satış: 37,12

GÜLTAK, “Mersin, dünyanın en önemli liman şehirlerinden biri olabilir ama hazırlamak şartıyla”

Akdeniz Belediye Başkanı Mustafa Gültak, Mersin Limanının genişlemesi, Ana Konteyner Limanının gelmesi, Çukurova Bölgesel Havalimanının açılması ve bunlarla birlikte demir yolları ve otoyol bağlantılarının tamamlanmasıyla, Mersin’in sadece Türkiye’nin değil, dünyanın önemli liman ve lojistik kentlerinden biri olacağını söyledi. Mersin’i bir elmasa benzeten Başkan Gültak, “Bizim bunları zamanında yakalayabilmemiz için bölgenin imar sorunlarını ve kaçak yapı stoklarını halletmemiz lazım. Aksi takdirde yerimizde sayarız. Mersin bir elmastır. Bu elması temizler, yontar, güzelleştirirsek değer kazanır. Biz Akdeniz Belediyesi olarak çalışıyoruz. Hükümetimiz önemli yatırımlar yapıyor. Diğer belediyelerimiz de umarım ki ayak sürümezler ve bizim önümüzü kesmezler” dedi.

GÜLTAK, “Mersin, dünyanın en önemli liman şehirlerinden biri olabilir ama hazırlamak şartıyla”
  • 17.05.2022

Hürriyet Gazetesi, MIP, MTSO, Mersin Deniz Ticaret Odası, Derya Grup ve Akdeniz Belediyesi işbirliğinde düzenlenen “Deniz Taşımacılığı Zirvesi Mersin” programında konuşan Başkan Mustafa Gültak,2050 tarihinde limanın, denizciliğin, taşımacılığın ne boyutlara geleceğini belediyecilik gözüyle anlattı.

“Deniz ticareti önemli”

Deniz ticaretinin önemsenmesi gerektiğini dile getiren Başkan Gültak, “Deniz ticareti, hava yollarına göre 22, karayollarına göre 7, demir yollarına göre de 3.5 kat daha ucuz. Dolayısıyla deniz ticaretini önemsemek zorundayız. 3 tarafı denizlerle kaplı Türkiye’nin, dünyanın gözbebeği ülkemizde rakabete girmek istiyorsak, deniz ticaretini önemsememiz gerekiyor. Gittikçe artan bir deniz ticareti var” dedi.

“Mersin dünyanın önemli liman şehri konumunda”

Mersin’i işlenmemiş ama çok değerli olan bir elmasa benzeten Başkan Gültak, Mersin’i yönetenlerin ve iş insanlarının bunun farkına varması gerektiğinin altını da çizerek, “Ben Mersin’de doğmuş, Mersin’de okumuş, lisansı eczacılık olan bir belediye başkanıyım. 1989 yılında Avrupa’nın ikinci büyük gökdeleni Mersin’de yapılmıştır. O tarihlerde birileri Mersin’in ne kadar önemli bir yer olduğunu görmüş. Karayolları, ipek yolu vs vs. Mersin’in önemi çok fazla. Mersin dünyanın önemli liman şehri konumunda. Dünyanın en büyük yük gemilerinin yanaşabileceği, Asya’nın, Avrupa’nın ve orta doğunun ortasında olan bir yer. Dubai Mersin’in eşdeğer bile değildir. Bir elmasın üzerinde oturuyoruz. Mersin’i yönetenler, iş insanları bunun farkında olmalıdır. Biz, milyonlarca değere sahip, işlenmemiş elmas pozisyonundayız. İşlememiz gerekiyor yoksa az önce bahsedilen rakamlara ulaşamayız. Şu an Mersin-Adana hızlı tren projesi ilerliyor. Mersin-Karaman hızlı tren projesi gündemde. Antep, Urfa, Mersin hattındaki demiryolları iyileştirme çalışmaları başlatılacak. Türkiye’nin en önemli bölgesel ve lojistikte kullanılacak Çukurova Havaalanı 29 Ekim’de açılacak. Şimdi düşünün Mersin’i; bir tarafında deniz, bir tarafında önemli bir lojistik üs olacak havalimanı, bir tarafında doğu ve orta doğuya açılan, aynı şekilde Avrupa’ya giden duble yollar… İşte bunların hepsini üst üste koyduğunuzda bir elmasın üstünde oturuyoruz. Türkiye’de böyle bir vilayet yok. Evet, Doğu Akdeniz’de İskenderun var ama böyle bir havalimanı yok. Liman kapasitesi, Mersin’in liman kapasitesini hiçbir zaman geçemeyecek. Sertavul ve Toroslar üzerinden her tarafa ulaşabileceğiniz bir şehir Mersin…” şeklinde konuştu.

“Ana Konteyner Limanı Mersin’e gelecek”

Ana Konteyner Limanının Mersin’e geleceğini bakanın kendisinin söylediğini ifade eden Başkan Gültak, bununla birlikte liman, havaalanı, demiryolları ve otoyolların da yapıldığında Mersin’in hayalden ziyade dünyanın önemli bir liman şehri olacağını anlattı. Başkan Gültak, “Türkiye Devlet Demir Yollarının ve Uluslararası Liman İşletmesi A.Ş.’nin limanı büyütme projesi olduğunu biliyoruz. Akdeniz Belediyesi olarak, özellikle devlet demir yollarının yürüttüğü projede sonuna kadar yer aldık. Çünkü kapasite büyümeden siz bu rakamları yakalayamazsınız.

Bunun yanında temel atma törenine gelen bakanımız, Ana Konteyner Limanın da Mersin’e yapılacağını bizzat kendisi söylemiştir.

Ben Akdeniz Belediye başkanıyım, Akdeniz ile ilgili bir şey söylersem, kayda alın, önemlidir. Bir Ulaştırma Bakanı burada limanın temel atma törenine gelecek ve önemli olmayacak mı? Veya diyecek ki, ‘Mersin’de Ana Konteyner Limanı kurma çalışmaları devam etmektedir’ diyecek. Bu önemli. Birileri bu limanın Doğu AIkdeniz’de başka yere kaydığını söylüyor. Hayır, öyle bir şey yok.

Şimdi tüm bunlarla düşündüğünüzden yaklaşık 3 milyon TEU, ana aktarma konteyner limanı da geldiğinde yaklaşık 12 milyon TEU kapasiteden bahsedildiğinde Mersin’in bir anda sadece Türkiye’nin değil, dünyanın en önemli liman şehri olmaya talip olacağından bahsedebiliriz. Bir hayal değil, çok rahat gerçekleşecek bir olaydır bu. İşte bu yüzden devlet demir yollarının yatırımları, karayollarının ve hava yolları yatırımlarını da bunların üzerine koyduğunuzda, tadından yenilmez olacak Mersin…” dedi.

“Ama!.. Şehir buna hazır mı?”

Tüm bunların olabilmesi için bir “Ama” olduğunu belirten Başkan Gültak, şehrin bunun için iyi hazırlanmasını dile getirdi. Başkan Gültak, “Ama’sı var tabii. Şehir buna hazır mı? Şimdi hem mevcut limanımıza bakalım, hem de ana aktarma konteyner limanımızın tahminen yapılacak yerlerine bakalım. Programın başından bu yana hinterlanddan bahsediliyor. Bu limanları besleyecek hinterlandlar var mı şu an Mersin’de? Var ama üzerinde birçok kaçak yapı stoku var. Nasıl ki 1989’da Avrupa’nın en büyük ikinci gökdelenini Mersin’e yapan zihniyet varsa, aynı zihniyet bunu da yapmış. Yani limanlarımızın verimli kullanılmaması için kaçak yapılara önem vermişler. Biz ne yapıyoruz peki? Kentsel dönüşümü başlattık. Orada yaşayanların da haklarını sonuna kadar savunarak, gönüllerini yaparak dönüşümü başlattık. Çay Mahallesinde konutlarımız bitti, yakında teslim edeceğiz. Bu şehrin kaderini değiştirecek iki önemli konu imar sorunlarının halledilmesi ve kentsel dönüşümün başlatılmasıydı” ifadelerini kullandı.

“Ticaret ve para Akdeniz’de dönüyor.. Kentsel dönüşümsüz olmaz!”

Akdeniz’in sorunlarını çözmeden Mersin’in sorunlarının çözülmeyeceği vurgusunu bir kez daha yapan Başkan Gültak, yine kentsel dönüşüm üzerinde de durarak, şunları söyledi:

“Hep söylüyorum; siz Akdeniz’in sorunlarını çözmeden Mersin’in sorunlarını çözemezsiniz. Kimse kusura bakmasın ama Mezitli ve Yenişehir’i otel olarak kullanıyoruz. Ticaret ve para Akdeniz’de dönüyor.

Dolayısıyla kentsel dönüşümle birlikte Akdeniz, her iki limanın da ihtiyaçlarını giderecek binlerce dönüm araziyi bulunduran ilçe. Diyelim ki, liman işletmesi alanını ve kapasitesini iki katına çıkardı. Konteyner limanı geldi, Yenişehir ya da Mezitli’de mi yapacaksınız lojistik alanlarınızı? Toroslar’da mı yapacaksınız? Mümkün değil. Dolayısıyla biz, gönüllülük esası ile kentsel dönüşümü gerçekleştirmeye başladık. 15-20 yılda bu şehri değiştirmeliyiz ki, gelen şansları ıskalamayalım, yoksa başkaları kapar.

Bizim bu şehri o limanlara hazırlamamız lazım. O yüzden kentsel dönüşüm çok önemli. Sadece bunun için değil tabii. Orada yaşayan Kürdü ile Arabı ile Türkü ile, dezavantajlı aileler için de çok çok önemli. Hayat standartları yükselecek, iş sahibi olacaklar, yaşam tarzları değişecek. Yani sadece maddiyat değil, sosyal ve manevi boyutları da var. Çevreci bir boyutu da var kentsel dönüşümün. Orada yaşayan halkımız, iş insanlarımız, Mersin ekonomisi, Türkiye kazanacak. Ama biz Mersin’i hazırlamazsak, tüm güzel şeyleri ıskalarız. Bir kez daha altını çiziyorum ki, biz o yüzden kentsel dönüşümü önemsiyoruz. Bu anlamda başta Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a, Bakanımız Lütfi Elvar’a tarım bakanımıza, çevre ve şehircilik bakanımıza, milletvekillerimize teşekkür ediyorum.”

“Mersin, çok değerli bir elmas; iyi temizlenip, iyi yontulur, güzelleştirilirse değerli olur”

Akdeniz Belediyesi olarak üzerlerine düşeni yapmaya devam edeceklerini belirten Başkan Gültak, Mersin’in bir elmas olduğunu, iyi temizlenip, iyi yontulup, güzelleştirildiğinde değerli olacağını kaydederek,

“Biz, Akdeniz Belediyesi olarak üzerimize düşeni yaptık, yapmaya da devam ediyoruz. Bir yandan kentsel dönüşümü başlatarak yeni alanlar açıyoruz, bir yandan imar konusunu hallediyoruz. Tüm bu alanları yeniden dizayn ediyoruz. Hem halkımız için, hem limanımız için hem şehrimiz ve ülkemiz için..

Mersin’deki tüm yerel yöneticilerinin bir an önce imar sorunlarını çözüp, kentsel dönüşüme ağırlık vermesi lazım. Aksi takdirde büyüyemeyiz ve gelecek yatırımları da ıskalarız.

“Bir lojistik üs olacak Mersin…”

Son olarak Çeşmeli otobanı yapılıyor biliyorsunuz. Mersin hem tarım hem turizm bölgesidir ama Akdeniz’in, Mersin’in lokomotif gücü kim ne derse desin limandır. Bir lojistik üs olacak Mersin. Bunun yanında tarım ve turizm gelecek.

Tekrar altını çizmek istiyorum. Bizim bunları zamanında yakalayabilmemiz için bölgenin imar sorunlarını ve kaçak yapı stoklarını halletmemiz lazım. Aksi takdirde yerimizde sayarız. Mersin bir elmastır. Bu elması temizler, yontar, güzelleştirirsek değer kazanır. Biz Akdeniz Belediyesi olarak çalışıyoruz. Hükümetimiz önemli yatırımlar yapıyor. Diğer belediyelerimiz de umarım ki ayak sürümezler ve bizim önümüzü kesmezler” diye konuştu.

BOLTAÇ: YAŞANABİLİR BİR GELECEK İÇİN BİZ DE GÖNÜLLÜYÜZ
Tarsus Belediyesi, 24 Ekim Dünya İklim Eylem Günü dolayısıyla Tarsus Üniversitesi, TEMA Mersin Şubesi ve Tarsus İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü...
ÖZYİĞİT, 7. KAMP KARAVAN VETİNY HOUSE FUARI’NIN AÇILIŞINA KATILDI
Yenişehir Belediyesinin de destekleriyle Mersin’de düzenlenen 7. Kamp Karavan veTiny House Fuarı açıldı. Mersin Yenişehir Belediye Başkanı Abdullah Özyiğit, açılışta...
SAHA EXPO 2024 FUARI’NA MTOSB’DEN 11 FİRMA KATILDI
Mersin Valiliği Koordinasyonunda Mersin Tarsus Organize Sanayi Bölgesi (MTOSB) ve Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) iş birliğinde, Mersin’den 11...
MERSİNLİ 15 FİRMA SAHA EXPO’DA YERİNİ ALDI
Mersin Valiliği himayesinde Mersin Tarsus Organize Sanayi Bölgesi ve Mersin Ticaret ve Sanayi Odası iş birliğinde Mersin’den 15 firma; Avrupa’nın...
ÇUKUROVA SİFED, TÜRKİYE’DE İLKİ GERÇEKLEŞTİRDİ
Çukurova Sanayi ve İş Dünyası (ÇUKUROVA SİFED), Türk iş dünyasında bir ilki gerçekleştirdi. ÇUKUROVA SİFED’e bağlı derneklerin üyesi olan iş...
MERSİN, ‘EKONOMİ ZİRVESİNE’ HAZIRLANIYOR
Mersin’in ekonomi paydaşları Ticaret Bakanlığı himayesinde kentin sorunlarının çözümüne yönelik organize edilecek ‘Ekonomi Zirvesi ve Sektörel Arama Konferansları’na odaklandı. Konunun...
AKMİB’İN EYLÜL AYI İHRACATI 322 MİLYON DOLARI AŞTI
Akdeniz Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (AKMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Saadettin Çağan, eylül ayında 322,3 milyon dolar ihracat gerçekleştirdiklerini...
“MERSİN, ÜLKE EKONOMİSİNE BÜYÜK KATKI SUNUYOR”
“Şehrin Ekonomisi Mersin” programına katılan Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan, Mersin’in birçok alanda önemli potansiyele sahip olduğunun altını çizerek, “Ekonomi,...
CarrefourSA ve İklimsa’dan Güneş Enerjisi Santrali İçin İş Birliği
abancı Holding ve Carrefour iştiraki olan CarrefourSA, sürdürülebilirlik hedefleri doğrultusunda İstinye Hiper mağazasına İklimsa iş birliğiyle 620 kWp kurulu güce...
MERSİNLİ FİRMALARA FUAR DAVETİ
Orta Doğu, Balkanlar, Kuzey Afrika ile Rusya-BDT bölgelerindeki anne, bebek ve çocuk ürünlerine dair sektör ihtiyaçlarını, 30 yılı aşkın süredir...
MIP YENİ KAPI GİRİŞ UYGULAMASI BAŞLIYOR
Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Üyeleri, yakın zamanda hayata geçecek MIP Yeni Kapı Giriş Uygulaması hakkında bilgilendirildi. Bilgilendirme toplantısına...
HAZIR GİYİMCİLER GELİRDEN DERTLİ
Akdeniz Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (AHKİB) Yönetim Kurulu Başkanı Gürkan Tekin, “Eylül ayında geçen yılın aynı dönemine göre...
“KADINLAR BU ÜLKENİN TEMEL TAŞI”
Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer ve Mersinden Kadın Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Meral Seçer, Mersin Büyükşehir Belediyesi tarafından, ‘Kadının...
DR. ÇETİN ORANLI İMZA GÜNÜNDE OKUYUCUYLA BULUŞTU
Basın İlan Kurumu Adana Bölge Müdürü Yazar Dr. Çetin Oranlı, CNR Mersin Kitap Fuarı'nda düzenlenen imza günü etkinliğiyle okuyucularıyla buluştu.
BÜYÜKŞEHİR SAYESİNDE BİNLERCE KADIN TOPRAĞI BEREKETLENDİRDİ
Mersin’in bereketli topraklarını çalışkan kadınların emeğiyle buluşturan ve tarımsal üretimin önünü açacak her türlü desteği sağlayan Mersin Büyükşehir Belediyesi, Başkan...
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

YORUM YAZ